Levelezés

Nincs még Molbiol Mailes címed? Katt ide!


Szerkesztenéd a blogot? Egyszerűen csak írnál? Katt ide!

Lájkolom továbbá

molekuláris biológia online - molbiol, genomika, bioinformatika, hírek, meg ami közben eszembe jut

2011.02.08. 21:17 Kommentáz Károly

Nosce te ipsum - 23andme.com

Címkék: genetika érdekesség személyre szabott genetika

Share |

A személyre szabott genetika/genomika témában természetesen Meskó Berci blogját ajánlom, viszont ezúttal nekem is sikerült előpecázni valamit az internet susnyásából, ami érdekes lehet mindenkinek, aki egy kicsit kíváncsi rá, hogy milyen betegségekre számíthat későbbi élete folyamán nagyobb valószínűséggel.

Amit már most leszögeznék, hogy a hiedelemmel és a hatásvadász bulvárbárók süketeléseivel ellentétben, az ember sorsa genetikailag nem meghatározott, azaz a DNS-ben tárolt információ, ami meghatározza, hogy egyes génekből milyen típussal rendelkezünk, nem irányítója, hanem csak kiszolgálója a sejtnek, ezen keresztül a teljes szervezetnek is. A genotipusnak nagyon sok esetben egyszerűen nem következménye a fenotipus, ami tehát a genetikai tulajdonságaink kifejeződésének és a minket érő környezeti hatásoknak az interakciójából adódik össze.

Amikor genetikáról beszélünk, nagyon sok esetben csak valószínűségeket lehet mondani egy tulajdonsággal kapcsolatban, legyen az egy betegségre való hajlam, valamilyen anatómiai vagy élettani paraméter vagy olyan magas szinten szerveződő tulajdonságok, mint amilyenek az egyes személyiségjegyek.

Ma már a neten számos helyen lehet rendelni olyan teszteket, amik adott genetikai tulajdonságunkat vizsgálják. A móka viszonylag egyszerű: az adott cégnél csak be kell regisztrálni több-kevesebb összegért, mire ők küldenek egy kis flaskát, amibe csak bele kell köpni, aztán a készítmény már mehet is vissza postán a tesztet elvégző cégnek elemzésre.

Persze a teszteket végző cégek rendszerint megpróbálják túllicitálni egymást árban, na meg feature-ökben, most például a 23andMe mostani dobására lettem figyelmes: nem kevesebb, mint 95 különböző megbetegedésre valószínűsítő faktor kimutatását ajánlják 199 USD-ért, a teljes vizsgálható repertoár pedig a honlapjukon is fent van. A 23andMe még tovább ment azzal, hogy plusz néhány dolláros havidíjért a korábbi ügyfeleket tudják értesíteni az olyan kockázati tényezőkről, amikről korábban még nem tudták, hogy kockázati tényezők, viszont a korábban beküldött és már "felvett" egyéni DNS minta alapján felismerik azt, így tudnak értesítés küldeni róla, hiszen a jövőben felfedezésre váró hajlamosító gének helye vagy típusa akkorra már ismert lesz, azaz egybevethető korábbi, adatbázisban tárolt mintákkal.

Így elnézve a listát, aki valamelyest vágja, hogy miről van szó, inkább nyel egyet és azt gondolja magában, hogy jobb nem tudni, hogy milyen kórságok várnak rá nagyobb sansszal. Nos, szerintem mégiscsak jobb tudni, hogy hajlamos-e valaki a Hodking-limfómára, skizofréniára vagy éppen a heroin függőségre – viszont fontos, hogy csak akkor, ha ismeri mindezek környezetből jövő hajlamosító tényezőit és tud is ellene tenni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://molbiol.blog.hu/api/trackback/id/tr182647779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Web Stats

süti beállítások módosítása