Levelezés

Nincs még Molbiol Mailes címed? Katt ide!


Szerkesztenéd a blogot? Egyszerűen csak írnál? Katt ide!

Lájkolom továbbá

molekuláris biológia online - molbiol, genomika, bioinformatika, hírek, meg ami közben eszembe jut

2010.10.05. 18:15 Kommentáz Károly

Megjegyezhetetlen, de attól szép

Címkék: hálózat érdekesség anyagcsere biokémia pathway

Share |

Szép dolog is a biokémia. A probléma csak az vele, hogy ha valaki nem kimondottan valamelyik biokémiai folyamattal foglalkozik, garantáltan el fogja felejteni azt, amit annak idején a középiskolában vagy az egyetemen tudnia kellett. A lényeg persze nem is ebben áll, hanem abban, hogy a biokémiai folyamatok lényegét jegyezze meg a hallgató. Ezzel viszont nem is lesz probléma, hiszen ha az újonnan megszerzett ismeretek lényege kapcsolódik addigi természettudományos ismeretei logikai rendjébe, akkor az emlékezetében megtapad, ha nem, akkor nem. Értelemszerűen az általános biokémiai tárgyú könyveknél tényleg a méret a lényeg: minél kisebb, annál használhatóbb. 

forrás - Antenna MagazinAz érdeklődő emberben biztosan felmerült már az a kérdés, hogy mennyire is bonyolult egy élő sejt működése? Röviden megválaszolva: nagyon. Azok az anyagcsereutak, amik leírják, hogy milyen anyag milyen más anyaggá alakul át egy-egy enzim hatására, nem meglepő módon hálózatot alkotnak. Jópár enzim (és annak termékei) közül némelyiknek a defektusa vagy hiánya teljesen összeegyeztethetetlen az élettel, megint más esetben sokáig azt hitték, hogy összeegyeztethetetlen az élettel, aztán kiderül, hogy mégsem. Itt konkrétan Falusék hisztamin knock-out egereire gondolok, azaz olyan génmódosított egérkékre, amiknek a sejtjei egyáltalán nem termelnek hisztamint, amit többek közt az immunrendszeri folyamatok egyik főszereplőjének tartottak, az ilyen hisztaminhiányos egerek mégis köszönik szépen, jól vannak. Más-más enzimhibák okolhatók súlyosabb és kevésbé súlyos anyagcsere betegségekért, aminél tehát „csak” arról van szó, hogy az egyik vegyület nem tud átalakulni egy másik vegyületté. 
 
Anyagcsere-folyamatokból nagyon sok van, ezek hálózatának magával ragadó bonyolultságát a Svéd Bioinformatikai Intézet egyfajta fanyar humorral tárja az érdeklődők elé. A Roche még évekkel ezelőtt készített egy posztert, amin feltüntette gyakorlatilag az összes biokémiai reakciót, amit a biokémia könyvek emlegetnek (a makromolekulákkal kapcsolatos reakciókat kihagyták). A teljes ábra természetesen hatalmas nagyra sikerült irritálóan apró betűkkel. Ezt a posztert a svédek, mint egy GPS-térképet, interaktívvá tették, az így nyert ábra pedig normális ember számára első blikkre leginkább egy mikroprocesszor kapcsolási rajzának tűnik. Igen ám, viszont elég egyetlen kattintás az ábra valamelyik részére, máris látható válik a kiválasztott területen felrajzolt konkrét reakció bizarrabbnál bizarrabb vegyületnevekkel, természetesen a reakcióban részt vevő enzim megjelölésével turbósítva. Nem újdonság, de azért jópofa. 
 
Az interaktív reakciótérkép itt érhető el, jó kattintgatást hozzá: http://www.expasy.org/cgi-bin/show_thumbnails.pl 
 
Ha esetleg valaki magánlevélben vagy kommentben megírja, hogy összesen hány vegyületet számolt össze a teljes térképen, annak jövök egy sörrel!  

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://molbiol.blog.hu/api/trackback/id/tr482347452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nórcsi88 2010.10.05. 19:34:30

én nem vagyok biokémiás,de egy ilyen posztert be kell szereznem :D

Kommentáz Károly · http://molbiol.blog.hu 2010.10.05. 19:51:04

@Nórcsi88: majd tarhálok Neked egyet, ha legközelebb felénk jár a Roche vagy valamelyik nagy, amelyik ilyen dögös posztereket ad promóciós céllal, persze szép nagy betűkkel rá van ütve az aljára a cég neve.

Egyébként pont ez a poszter megvan nálunk is, nem túlzok, legalább 1,5x3 méter kinyomtatva. Jah, és itt még csak a makromolekulák építőkövei vannak feltüntetve!

Barty (törölt) 2010.12.16. 20:44:39

igen, énis elfeljtettem, hiába volt 5-ös a vizsgám:)

Web Stats

süti beállítások módosítása