Levelezés

Nincs még Molbiol Mailes címed? Katt ide!


Szerkesztenéd a blogot? Egyszerűen csak írnál? Katt ide!

Lájkolom továbbá

molekuláris biológia online - molbiol, genomika, bioinformatika, hírek, meg ami közben eszembe jut

2010.08.29. 09:04 Kommentáz Károly

"Támadnak" a gének – szokás szerint

Címkék: hír agrár

Share |

Amerika egy perfetisiszta ország, ezt tudjuk jól. Valóságos kultúrája van annak, hogy mindenki perel mindenkit minden szarért. Igazából nem is az a legrémisztőbb, hogy egyesek azért perelnek, hogy megmogyorózzák a konkurenciát, kártérítést csikarjanak ki vagy hasonló financiális érdek vezérli őket. A legijesztőbbek a meggyőződéses hülyék, akik mindenféle szakmaiságot nélkülöző érvekkel hozakodtak elő egy per folyamán, mégis nekik ad igazat a bíróság.

Ahogy azt a Wall Street Journal egy nem túl régi cikkében lehet olvasni, a bíróság a zöldek kezdeményezésére egyszerűen betiltotta a genetikailag módosított cukorrépát, ami az ottani cukoripar alapja. Az érvelés elképesztően ostoba: nem előzte meg a GM cukorrépa bevezetését hatástanulmány.

Miről is van szó? A zöldek kultikus ősellensége, a Monsanto olyan genetikailag módosított cukorrépát hozott létre, majd juttatott a gazdákhoz, aminek hatására a répa rezisztens a glifoszfát-alapú gyomirtóra, így a parcellákra kijuttatott gyomirtó alkalmazása során a gyom elpusztul, a termény viszont ép marad. Egy szóval egyszerűbb és hatékonyabb a termesztés, hiszen nincs szükség arra, hogy a gyomirtó alkalmazása nélkül fenntartott cukorrépa-parcellákon folyamatosan kikapálják a megjelenő gyomot, hiszen nem-GM répa esetén ez a gyomirtó nem alkalmazható. Egyszerűbb, így olcsóbb is.

Az érvelések gyakorlatilag a témában már teljesen megszokott szűklátókörű sületlenségek. Kifogásként hozták fel, hogy a GM répa esetleg hibridizálódik a nem-GM-répával. WTF? Mintha a természetben nem jönnének létre egyébként is nap, mint nap növényi hibridek a legkülönbözőbb körülmények és sokszor egymáshoz nem is olyan közeli fajok között. A másik érv szintén amolyan örök klasszikusként zendült fel: fennáll a veszélye annak, hogy a gyomirtószerrel szemben rezisztens gyomok jelennek majd meg, aminek az ostobaságát ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegtől megvonnák az antibiotikumot azért, hogy a benne lévő pneumonae-k nehogy rezisztenssé váljanak és kikerüljenek a betegből, aztán letámadják az emberiséget.

Nem is taglalom tovább most ezt a GMO pro és kontra vitát, hiszen ezt már valójában jóideje eldöntötte a tudomány, majd ezt követően a piaci szereplők. Ami miatt ezt most mégis megírtam, az annak az ijesztő ténye, hogy az amerikai bíróságon ezek szerint tényleg nincs akkora debilség, amit ne lehetne keresztül vinni, még abban az esetben is, ha az társadalmi szempontból kimondottan káros. Hiszen ha visszatérnek a hagyományos cukorrépához és a hagyományos növényvédelmi módszerekhez, az nyilván alaposan megdobja majd a cukor piaci árát. Nem csak az USA-ban, hanem mindenhol.

Érdekes módon, ha valakinek van egy vadalma fa a kertjében, a szomszéd pedig ültet valamilyen nemesített almát, normális ember nem rohan a bíróságra azzal, hogy a vadalmafájával a szomszéd nemesített almafája majd hibridet képezhet. Nem, ha több hektárnyi, különböző fajtájú almát termesztenek egymás melletti parcellákon, ez akkor sem jut eszébe senkinek, mint különös kockázat. Pedig lényegi különbség nincs biológiai szempontból. Az óriási különbség az, hogy például a Jonagold vagy a Summered almafajtákat emlékeim szerint klasszikus nemesítési módszerekkel hozták létre sok-sok generáción keresztül, nem pedig közvetlenül gének módosításával, ahogy az néhány évtizeddel ezelőtt lehetővé vált. Ennyi.

Az utóbbit viszont minden szalonhülyének elleneznie kell. Hogy miért? Izé, leginkább, mert csak. Természetesen a direkt genetikai módosításnak is megvan az egészségügyi, ökológiai kockázata, akkor, ha egyszerűen rosszul csinálják. Viszont elcseszni mindent lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://molbiol.blog.hu/api/trackback/id/tr192252339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Web Stats

süti beállítások módosítása