Levelezés

Nincs még Molbiol Mailes címed? Katt ide!


Szerkesztenéd a blogot? Egyszerűen csak írnál? Katt ide!

Lájkolom továbbá

molekuláris biológia online - molbiol, genomika, bioinformatika, hírek, meg ami közben eszembe jut

2010.09.23. 13:27 Kommentáz Károly

Molekuláris biológia - manga remix

Címkék: kultúra ismeretterjesztés manga

Share |

Gyakran találkozni azzal a véleménnyel, hogy programozni, na meg új informatikai technológiákat megtanulni könyvből nem lehet. Ami viszont legalább ilyen fontos: könyv nélkül normálisan pláne nem.

Nincs mese tehát, sokkal jobban járok, ha egy-egy témában inkább megrendelem a könyvet méregdrágán, hiszen olyan tudományos paradigmákról vagy technológiákról van szó, amivel kapcsolatban sehol nem találni átfogó és update művet a neten. Azaz például a molekuláris genetikán belül a rekombinációval kapcsolatban gyakorlatilag minden meghatározó kutatási eredmény összegereblyézhető a netről, ez olyan reménytelenül nagy energia- és időráfordítást igényelne attól, aki próbálkozna vele, hogy nyilván érdemesebb venni egy friss kötetet a témában, ami ugródeszkaként vagy kézikönyvként szolgálhat.

Web 2.0-ben rejlő technikai lehetőségek, ezek társadalmi hatásai, új értelmet nyerő public privacy, alkalmazott statisztika, sztochasztikus modellek, hibatűrő rendszerek, metamorf víruskódok, adatbányászat, adatbányászati módszerekkel kimutatható patternek olyan óriási rendszereken, mint a Facebook, Live!, Bebo vagy a MySpace… Csak néhány példát említettem, de a helyzet teljesen hasonló ahhoz, amit a második bekezdésben írtam: lehetetlen normálisan foglalkozni ezekkel, ha az ember fia nem boltolt be pár őt érdeklő témájú könyvet, amik nem ritkán „átússzák” az óceánt, mielőtt házhoz szállítaná a futár. Ha egy-egy könyvforgalmazó óriás keresőjében úgy adja meg a keresési feltételeket a kutató, hogy a csak a messzemenően specifikus témájú könyveket köpködje ki a kereső, még akkor is sokszor a bőség zavarával találja szembe magát.

Az elsősorban informatikai biztonsággal foglalkozó könyvet kiadására szakosodott No Starch Press webhelyére ugrottam fel a minap /*ez az a kiadó, amelyik korábban kiadta a világ legnagyobb hatású, legátfogóbb biztonságos programfejlesztéssel és bedugolással foglalkozó kötetét Hacking: The art of exploitation címmel*/. Ennél a kiadónál tudomásom szerint már csak a Syngress állt jobban rá az information security-privacy-témára, ahol gyakorlatilag csak ilyen témájú könyvek rendelhetők. 

Visszatérve a No Starch Pressre, olyan kategóriába futottam bele ma, aminél még a processzorom ventillátora is megtorpant rövid ideig a meglepetés erejétől: szűk kört érdeklő tudományos témák mangásítva! Jól olvasod, mangásítva!

Én ugyan nem vagyok manga-fan, ismét az jutott eszembe, hogy megfelelő tálalással a mai világban mindent el lehet adni, népszerűsíteni, megszerettetni. Jelen esetben olyan tudományos témákat dolgoznak fel manga-könyvek formájában, amiktől normális ember agya egyébként is ledobná az ékszíjat. Csak néhány példa: adatbázis adminisztráció, statisztika, matematikai kalkulus manga formában. 

És persze a személyes kedvenc: molekuláris biológia manga fanoknak! Elnézve a tartalomjegyzéket, na ez aztán tényleg mindent visz.

Ha esetleg ki akarjátok kergetni a világból kedvenc hardcore bölcsész animefan ismerősötöket, feltétlenül lepjétek meg egy ilyennel!
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://molbiol.blog.hu/api/trackback/id/tr822317824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nórcsi88 2010.09.29. 12:50:26

lehet könnyebben tanulnék,ha mangából kellene :) pl.Sziltant vagy Épanyagot :D

Web Stats

süti beállítások módosítása