Levelezés

Nincs még Molbiol Mailes címed? Katt ide!


Szerkesztenéd a blogot? Egyszerűen csak írnál? Katt ide!

Lájkolom továbbá

molekuláris biológia online - molbiol, genomika, bioinformatika, hírek, meg ami közben eszembe jut

2010.08.30. 19:39 Kommentáz Károly

A poloska is jóllakik, a dohány is megmarad

Címkék: hír dohány enzim hernyó paraziták

Share |

Növények. A magasabb rendűek közt gyakorlatilag nincs, amelyik képes lenne megváltoztatni a helyét, ezért az evolúcióban kénytelenek voltak menekülés helyett más védekezési stratégiákat kialakítani ellenségeik, a növényevő állatok ellen. 

Pont ez az oka a növényvilágban előforduló, különböző vegyületcsoportokba tartozó mérgek rendkívüli változatosságának is – a rovar megrágja, majd elpusztul, a növény pedig megmenekül. 

A bevezetőben valószínűleg sokak számára nyílt kapukat döngettem, így most rá is térek a lényegre. Nemrég több helyen is lehetett olvasni, az egyik legtrükkösebb növényi védekezési stratégiáról. A Planck Intézet kutatóinak sikerült igazolni, hogy a dohányszender hernyójának nyála a megrágott dohánynövény néhány sérüléskor felszabaduló illékony vegyületét úgy változtatja meg, hogy annak szaga pont dohányszender-hernyókkal is táplálkozó, ragadozó poloskákat vonza oda. 

Hogyan is kapcsolódik mindez a molekuláris biológiához? Az összefüggés tisztázása lehetetlen lett volna anélkül, hogy kimutassák: a megrágott növényből felszabaduló illékony GLV szerkezetét az egyik izomeráz enzim alakítja át a hernyó nyálának hatására olyan illatú anyaggá, amit a poloska ténylegesen megérez.

A folyamatot később kísérletileg is igazolták. Összességében tehát a dohány is megmarad a poloska is jóllakik.

A makromolekulák szerkezetét áttekerni képes izomerázokról bővebben itt találtok információt: http://en.wikipedia.org/wiki/Isomerase 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://molbiol.blog.hu/api/trackback/id/tr742259611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Web Stats

süti beállítások módosítása