Levelezés

Nincs még Molbiol Mailes címed? Katt ide!


Szerkesztenéd a blogot? Egyszerűen csak írnál? Katt ide!

Lájkolom továbbá

molekuláris biológia online - molbiol, genomika, bioinformatika, hírek, meg ami közben eszembe jut

2010.08.29. 09:03 Kommentáz Károly

A tripper trükkösebb, mint hitték

Címkék: hír fertőzés kórokozó

Share |

Nemrég a PLoS Biologyn közölték le, hogy a trippert okozó baktérium fertőzési stratégiája trükkösebb, mint ahogyan azt korábban sejteni lehetett volna.

A húgyivari szervek gyulladását okozó Neisseria gonorrhoeae baktérium fehérjefonalaival a gazdasejt membránjához horgonyozza magát, ezt követően pedig a saját felszínét úgy változtatja meg, hogy az alapján az immunrendszer ne ismerje fel. (Mint ismeretes, az immunrendszer erre specializálódott sejtjei a parazitákat és a tumorsejteket sejtfelszíni fehérjéik alapján tudják azonosítani, majd az ennek megfelelő immunreakciót beindítani.) Amint ez sikerült, gyakorlatilag belemászik, majd felszaporodik a sejtekben, ami molekuláris szinten elindítja a betegség tényleges folyamatát.

A felfedezés jelentőségét abban lehet, hogy a horgonyzó molekulák működésének jobb megismerése hozzájárulhat a kimondottan ezt célzó antibiotikumok vagy más, a horgonyzás mechanizmusát megfékezni próbáló hatóanyagok fejlesztésében.

Via

A pásztázó elektronmikroszkópos képet a http://neisseria.org -ról nyúltam le.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://molbiol.blog.hu/api/trackback/id/tr862251127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Web Stats

süti beállítások módosítása